Het belemmerende patroon dat perfectionisme heet

Bij perfectionistisch gedrag word je aangestuurd door moeten. Er is geen keus of je iets wel of niet wilt, maar je moet dingen doen zoals je ze doet. De basisovertuiging die eronder ligt is ‘ik ben niet ok'. Het perfectionistische gedrag is vaak ontstaan in de kindertijd. Het was toen een helpende manier om met gebeurtenissen om te gaan. Als volwassene dient het je niet meer, maar blijven je gedachtes, gevoelens en gedrag wel vanuit dat patroon aangezet worden. Perfectionisme is een overlevingsmechanisme geworden, dat je belemmert om te kunnen zijn wie je daadwerkelijk bent.

Vorig jaar vielen deze puzzelstukjes voor mij op z'n plek en kwam ik tot het inzicht dat het patroon van perfectionisme als een rode draad door mijn leven liep. Mijn denken was heel sterk ontwikkeld, maar echt voelen wat ik wilde en wat ik nodig had, kon ik niet goed. Het gevolg was dat ik steeds uit balans raakte en dat mijn lichaam herhaaldelijk signalen gaf dat er sprake was van roofbouw. Ik had vaak migraine, voelde me (over)vermoeid, had terugkerend eczeem en met momenten hartkloppingen. Terugkijkend weet ik nu dat volgende symptomen van perfectionisme hieraan ten grondslag liggen:

 • Bevestigingsdrang
 • Uitstelgedrag
 • Aan jezelf twijfelen
 • De lat heel hoog leggen
 • Piekeren
 • Laag zelfbeeld
 • (Faal)angst
 • Controledrang
 • Twijfelen/moeilijk kunnen kiezen
 • Te groot verantwoordelijkheidsgevoel
 • Groot doorzettingsvermogen

Toen ik tot dit inzicht kwam, kon er iets gaan veranderen en ben ik samen met een perfectionismecoach dit patroon bij mezelf aan gaan pakken. Het is nu 7 maanden later en ik heb mooie stappen in mijn ontwikkeling gezet. Het oude belemmerende patroon heeft plaats gemaakt voor een nieuw patroon, waardoor ik me zo veel beter voel en veel meer kan voelen waar ik blij van word en wat ik nodig heb.

Wanneer je je herkent in bovenstaand verhaal en het idee hebt dat perfectionisme mogelijk een belemmering is in jouw dagelijkse functioneren, neem dit dan serieus. Het is namelijk mogelijk om een nieuw patroon aan te leren en om je los te maken van de belemmeringen die perfectionisme met zich meebrengt. Het is mogelijk om te gaan denken, voelen en handelen vanuit de overtuiging dat je ok bent.

En je hoeft dit niet alleen te doen!

< Lees mijn andere verhalen...