Samantha van Heertum

Ik werd in 1987 geboren en groeide op in een gezin met twee zusjes, een moeder en een vader. In mijn tienerjaren maakte we als gezin een moeilijke tijd door. Ik merkte dat alle gezinsleden daar anders mee om gingen. Dit wilde ik graag doorgronden en begrijpen. Ik raakte geïnteresseerd in gezinssystemen en opvoedingsvraagstukken en besloot de opleiding pedagogische wetenschappen in Nijmegen te gaan volgen. Ik vond het erg interessant om meer te leren over de ontwikkeling van kinderen, gedrag en gezinsdynamiek.

Ik was gedreven en wilde het graag goed doen

Toen ik afgestudeerd was als orthopedagoog heb ik psychologisch onderzoek uitgevoerd bij kinderen die vastliepen op school. Ik vond het vooral boeiend om te onderzoeken waarom kinderen niet lekker in hun vel zaten. Daarnaast heb ik kinderen begeleid die te maken hadden met angstklachten. In 2016 werd ik moeder van een dochter. Niet lang daarna maakte ik de overstap naar de functie van regiebehandelaar binnen de gehandicaptenzorg. Door een groot verantwoordelijkheidsgevoel, betrokkenheid bij de kinderen en de veranderingen die het moederschap met zich meebracht, raakte mijn energie uit balans. Ik heb in 2019 een jaar lang thuis gezeten met burnoutklachten.

Persoonlijke ontwikkeling en zelfzorg

Er ontstond een noodzaak om te gaan kijken naar wat ik nodig had en wat goed was voor mij. Ik ben veel gaan lezen en luisteren over persoonlijke ontwikkeling, begon met mediteren en kwam erachter dat ik wandelen in de natuur erg fijn vond. Ik heb toen eigenlijk pas geleerd wat zelfzorg inhield en ben gaan ontdekken wat ik daarin nodig had. Na deze periode van rust en groei had ik weer ruimte in mijn hoofd en hart om iets te betekenen voor anderen. Ik ben toen psychologisch onderzoek gaan doen bij jongeren en volwassenen die vanwege hun beperking in een woonvoorziening wonen. Na 3 jaar wilde ik graag kinderen en jongeren een stap verder helpen in hun ontwikkeling. Ik ben toen aan de slag gegaan als orthopedagoog in de jeugdhulp, waar ik orthopedagogische behandeling gaf aan kinderen en hun ouders met uiteenlopende problemen.

Aan de slag met mijn eigen perfectionisme

Ik gaf behandeling aan verschillende kinderen die belemmerd werden door perfectionisme toen ik besefte dat ik elke keer in de spiegel keek. Ik kwam wederom in een patroon terecht dat ik het graag goed wilde doen, hoge eisen stelde aan mezelf en stressklachten ontwikkelde. Het werd mij duidelijk dat ik gewerkt had aan de symptomen, maar dat de kern nog niet aangepakt was. Ik zocht een perfectionisme coach op om met mijn eigen belemmerende patroon aan de slag te gaan. Ik ging vooral weer voelen, genieten van de dagelijkse dingen en liet de druk achter me. Ik hield me bezig met vragen als; wat wil ik en waar gaat bij mij het vuurtje van branden. Dat heeft me enorm geholpen om dingen anders aan te pakken en te breken met het oude (belemmerende) patroon. Omdat ik voel dat ik op dit vlak iets te betekenen heb voor anderen besloot ik om mijn eigen onderneming op te richten, gespecialiseerd in perfectionisme. Ik gun het iedereen die te maken heeft met deze belemmering om het bij de kern aan te pakken. Dan pas laat je het belemmerende patroon achter je en kunnen er nieuwe patronen ontstaan.

Foto van Samantha