♥IEDEREEN KAN HET VERSCHIL MAKEN! ♥

Vandaag wil ik even stil staan bij iedereen die gepest is of gepest wordt. In welke omgeving het ook voorkomt (op school, werk, sport, online, vriendengroep), het is gewoon niet ok.

⇨Ik ken iemand die vroeger gepest is door zijn leerkracht toen hij in groep 8 zat. Het ging om intimideren, vernederen en belachelijk maken voor de hele groep. Uitspraken als “er gaat toch niks van jou terecht komen”, werden geregeld gedaan. Dit soort (psychologisch) pestgedrag heeft een enorme impact. Het heeft geleid tot depressieve gevoelens, verlies van vertrouwen, laag zelfbeeld, een enorme bewijsdrang en zo kan ik nog wel even doorgaan.

⇨ Ook bij een klasgenootje op de middelbare school heb ik gezien hoe pesten zijn schooltijd verziekte. Zijn tas werd in de prullenbak gegooid, hij werk geduwd, zijn kluisje was met regelmaat besmeurd met troep en hij kreeg heel wat verwensingen naar zijn hoofd geslingerd. Hij voelde zich enorm buitengesloten, had het gevoel dat hij niet mocht zijn wie hij was en leek op een gegeven moment maar geaccepteerd te hebben dat hij elke keer de dupe van pesterijen was.

⇨ En onlangs sprak ik een ouder die vertelde dat zijn kind wordt gepest in de brugklas. Pas een aantal weken begonnen op de middelbare schools en dan al met een knoop in je maag naar school gaan, omdat je je niet helemaal veilig voelt. Het maakt verdrietig, zorgelijk en machteloos.

Dit zijn enkele voorbeelden uit mijn eigen omgeving, maar het is een veel breder probleem. Ik zie ook vaak staan dat de leerkracht het verschil kan maken. Dat geloof ik zeker, maar laten we niet alle verantwoordelijkheid bij de leerkracht leggen. We hebben als medemens hier een gedeelde verantwoordelijkheid in te nemen om het pesten aan te pakken en iedereen kan iets doen.

De verantwoordelijkheid die ik hierin neem; ik neem het verhaal altijd serieus en bied een luisterend oor, want praten over dit onderwerp helpt! En mocht er meer nodig zijn dan begeleid ik kinderen en hun ouders die (o.a. door pesten) het gevoel hebben dat ze niet goed genoeg zijn.

Laten we goed zijn voor elkaar, want iedereen kan het verschil maken!!

< Lees mijn andere verhalen...