Nieuwsgierig zijn naar anderen, jezelf en de dingen om je heen🔎

Het is herfstvakantie en afgelopen week ging ik met mijn dochter met de trein naar Den Bosch. We hadden dit nog niet zo vaak gedaan en het was mooi om te zien wat voor ontdekking dit voor haar was. Ze werd nieuwsgierig naar hoe dat nou allemaal werkte in de trein en stelde mij vragen als;

  • Hoe weten we welke kant van het station we moeten staan?
  • Waarom staat er een 1 en een 2 op de trein?
  • Is dat de stem van de machinist die je hoort?
  • Hoe kan ik de deur open maken?

Haar vragen deden me eraan herinneren hoe mooi het is om nieuwsgierig te zijn naar anderen, naar jezelf en de dingen om je heen.

💡 NIEUWSGIERIG ZIJN NAAR ANDEREN

Wanneer ik op een evenement, feestje of iets dergelijks ben, vind ik het vaak spannend om andere mensen aan te spreken die ik nog niet ken. De laatste tijd wint mijn nieuwsgierigheid het van de angst. Het maakt dat ik me meer open kan stellen voor het contact in plaats van dat ik me in mijn hoofd afvraag wat iemand van mij zal vinden. En het leuke is dat het ook nog eens leidt tot interessante gesprekken. Ik heb ontdekt dat er altijd wel iets gemeenschappelijks te vinden is waar je het over kunt hebben. En ik merk dat andere mensen het ook nog eens leuk vinden als je nieuwsgierig naar ze bent.

💡 NIEUWSGIERIG ZIJN NAAR JEZELF

Als je nieuwsgierig kunt zijn naar je eigen belevingswereld, kan dat je veel brengen. In mijn geval gaat het om een stuk bewustwording van mijn gedachtes en gevoelens en die van een afstand te kunnen bekijken. Ik ben nu nieuwsgierig naar dingen die mij blij maken, maar merk het ook op wanneer ik vanuit angst handel en daardoor in perfectionistisch gedrag terecht kom. Door mezelf de vraag te stellen waar ik bang voor ben of wat er nou daadwerkelijk aan de hand is, wordt me veel duidelijk en kan ik vanuit daar andere keuzes maken.

💡 NIEUWSGIERIG ZIJN NAAR DE DINGEN OM JE HEEN

Voor mij heeft dit te maken met in het moment zijn en nieuwsgierig zijn naar wat er is. Ik ben me nu tijdens een wandeling vaak bewust van de omgeving, waar ik voorheen vooral in mijn hoofd zat. Ik merkte van de week op dat het echt weer herfst begint te worden en dat de natuur weer verandert van kleur. Hoe mooi is dat om te (kunnen) zien.

Nieuwsgierigheid maakt dat je opener staat en meer onbevangen (zonder oordeel) iets aan kan gaan. Ik ben nieuwsgierig of deze post bij jou ook iets losmaakt of aan het denken zet.

< Lees mijn andere verhalen...