SOMS ONTSTAAN DE BESTE IDEEËN NIET OP DE PLAATS EN TIJD WAAR JE HET ZOU VERWACHTEN, MAAR JUIST DAARBUITEN

Afgelopen week werd mij duidelijk dat creativiteit zich niet laat sturen en dat inspiratie niet gaat stromen op momenten dat ik het in mijn agenda heb staan. Ik wil je graag meenemen op mijn reis van afgelopen week en geef je tips om dit ook voor jou te laten stromen.

Het is maandag en ik heb in mijn agenda staan om een post te schrijven. Dus ik zet een kop thee, ga achter mijn laptop zitten en ik open Word. Vervolgens zit ik al 10 minuten naar een knippende cursor te staren op een leeg vel papier. Uiteindelijk begin ik met typen, haal de zin weer weg en kom niet verder. Ik besluit het voor nu te laten voor wat het is en sluit af. De rest van de dag merk ik dat ik laag in mijn energie zit en dat er iets niet lekker zit. Wat er nu eigenlijk aan de hand is waardoor ik me nu zo voel, weet ik niet zo goed. Mogelijk gewoon een baaldag.

Toen stelde ik mezelf de vraag: wat heb ik nu nodig?

Ik heb zin om te gaan wandelen. Dus dat ben ik gaan doen.

Het wonderlijke is dat ik me na 5 minuten al anders voelde. Ik genoot van de mooie omgeving en de blokkade in mijn hoofd verdween. Ik kreeg opeens het inzicht dat ik mezelf een bepaalde druk aan het opleggen was. Ik had het op dat moment in mijn agenda staan, dus moest het dan ook gebeuren. En ik wilde een mooie post schrijven om het jaar mee af te sluiten, iets waar iemand anders iets aan zou hebben. Alles wat ik opschreef voldeed daar tot dat moment niet aan.

Tijdens mijn wandeling besloot ik om de agenda en mijn eisen over het onderwerp los te laten. En voilà, er ontstond inspiratie. Inspiratie om te schrijven over mijn eigen ervaringen hiermee en wat mij helpt om hiermee om te gaan.

Misschien herken je het wel dat we onszelf soms bepaalde dingen opleggen die eigenlijk niet helpend zijn. Neem bijvoorbeeld de feestdagen waarbij je het gevoel kan hebben dat het fantastisch moet zijn, dat je nog van alles af moet ronden voordat de vakantie echt begint en dat je ook nog na moet denken over het perfecte kerstdiner dat je wilt voorbereiden. Pfoe, wat kunnen we (vaak onbewust) streng zijn voor onszelf en daardoor ook een bepaalde druk voelen.

Wat kun je doen als je in zo'n blokkade terecht komt?

Wees vriendelijk voor jezelf

Laat bepaalde verwachtingen of ideeën los

Zoek de verbinding met anderen

Geef jezelf de ruimte om iets in een proces tot uiting te laten komen

Juist als we minder steng zijn voor onszelf, we de imperfectie accepteren, we onszelf de ruimte gunnen en genieten van het proces, ontstaan er vaak de mooiste dingen. Net als dit artikel dat ook op een ander moment en niet achter mijn computer (maar tijdens een wandeling) is ontstaan.

Heb je tips die voor jou hebben gewerkt of wil je hier nog iets aan toevoegen, dan lees ik graag jouw reactie.

< Lees mijn andere verhalen...