Uit je comfortzone stappen begint met deze 2 dingen

Ik herinner me nog die keer vorig jaar dat ik mijn hart bonzend in mijn keel voelde terwijl ik op het punt stond mijn comfortzone te verlaten. Ik had namelijk de wens om mijn verhaal over perfectionisme te gaan delen en anderen te inspireren die daar ook door belemmerd worden. Daar ging ik; ik plaatste voor het eerst mijn persoonlijke verhaal op LinkedIn. Ik voelde de inspiratie om het te delen (ik heb iets te vertellen), maar ik had ook angst (wat zouden anderen er wel niet van vinden). Echter het verlangen won het van de angst en ik was vastberaden om mijn wens hierin te volgen. Inmiddels plaats ik elke week een bericht rondom perfectionisme en het is een onderdeel geworden van mijn wekelijkse routine.

Herken jij dat gevoel dat je uit je comfortzone wilt stappen en dat het zweet je dan uitbreekt en je hart in je keel zit? Ik leg je uit wat ervoor nodig is om het anders te gaan doen.

1: VERLANGEN

Het begint allemaal met een wens, een verlangen, een droom. Iets dat je graag zou willen. Dit kan van alles zijn; een nieuwe vaardigheid leren, minder stress, ander werk, een andere woonplek, nieuwe mensen ontmoeten, etc. Je hebt een verlangen nodig om gemotiveerd te zijn het aan te gaan. Dat je weet waar je het voor doet. Wat zou jij graag willen? Wat is jouw diepste verlangen?

Mijn eerste post op LinkedIn begon met de wens om mijn verhaal te delen, om de bewustwording rondom perfectionisme te vergroten.

2: MINDSET

Als je dan weet wat je graag wilt en waar je naartoe wilt, komt misschien wel de moeilijkste fase. Die van de mindset. Je hebt namelijk vertrouwen en helpende overtuigingen nodig om daadwerkelijk de eerste stappen te zetten die nodig zijn om dichter bij jouw verlangen, wens, droom te komen. Als je weet wat je wilt, komen er vaak meteen allemaal beren op de weg. Enkele voorbeelden; “Dat lukt mij toch niet”, “Wie zit er op mij te wachten”, “Ik ben nou eenmaal zo of ik zit nou eenmaal in deze situatie”, “Het moet meteen goed gaan”, “Ik mag geen risico lopen”. Waar het hier over gaat zijn belemmerende overtuigingen die je ervan weerhouden om te doen wat je graag wilt.

Mijn eigen beperkende overtuigingen die mij tegen hielden om mezelf te laten zien: “Wie zit er nou op mijn verhaal te wachten”, “Ik kan het niet” en “Ik mag geen fouten maken”. Kortom, mijn mindset en hoe ik over mezelf dacht was verre van positief. Ik dacht mezelf elke keer vast en had ook vele angsten waardoor ik niet durfde te doen wat ik wilde doen.

Wat helpt om uit je comfortzone te stappen:

  • Heb jij ook dat enge gevoel wanneer je de eerste stap wilt zetten? Dat had ik ook. Wat mij helpt is om het verlangen voor ogen te houden. Wat brengt het mij als ik het anders ga doen?
  • Word je ervan bewust welke overtuigingen jou nu tegenhouden. Dus wat zijn jouw belemmerende overtuigingen? Wat zeg ik tegen mezelf?
  • Lees boeken of luister naar podcasts die je inspiratie geven (bijvoorbeeld over overtuigingen, persoonlijke ontwikkeling)
  • Deel het op in kleine stapjes. Ga dus niet meteen doen wat je heel eng vindt, maar kijk naar iets dat buiten je comfortzone ligt maar wat te doen is qua spanning.
  • Ga het gewoon doen! Alleen door het te ervaren en te doen kun je succeservaringen opdoen en merk je dat je meer kunt bereiken dan je van te voren dacht. Een van mijn eerste stappen was het plaatsen van slechts één bericht op LinkedIn. Het voelde als een sprong in het diepe, maar het opende de deur naar een wekelijkse routine van het delen van mijn ervaringen rondom perfectionisme
  • Wees mild voor jezelf en geniet van het proces. Wees trots op jezelf voor elke stap die je hebt gezet en laat dit niet afhangen van het resultaat. Ik ben bijvoorbeeld trots op de stappen die ik heb gezet om zichtbaarder te worden (netwerken, mijn verhaal delen, etc). Ik laat mijn succes en groei niet afhangen van het aantal likes of aanmeldingen, maar aan het gemak waar het me nu mee afgaat.

Stap uit je comfortzone, volg je verlangen en werk aan je mindset. Onthoud dat elke stap, hoe klein ook, een stap is naar groei en verandering. Heb jij een droom, wens of verlangen, maar merk je dat je vastzit in een bepaald patroon? Kom dan eens naar een van mijn webinars of neem contact met mij op voor een vrijblijvende kennismaking.

< Lees mijn andere verhalen...