Welk nieuw pad wil jij gaan bewandelen?

Ken je dat? Je neemt je voor meer rust in te bouwen in je leven, tijd voor jezelf te nemen en te genieten van de dingen die je doet. In je agenda maak je ruimte vrij om dingen te doen waar je blij van wordt en het doet je goed om aan deze zelfzorg te doen. Het geeft je energie. Yes, je bent een nieuw pad ingeslagen!

Echter sluipt er na verloop van tijd weer oud gedrag in. De momenten die je voor jezelf gepland had vervagen en worden ingenomen door dingen die nog allemaal moeten. Je zou bijvoorbeeld graag een avondje willen Netflixen, maar het voelt toch belangrijker om nog even een mailtje van het werk te beantwoorden, nog even een telefoontje naar familie te doen en nog iets te bestellen. Tegen het eind van de avond kom je erachter dat je helemaal niet meer aan een leuke film of serie bent toegekomen en dat je hoofd nog steeds vol zit. Je realiseert je dat je weer op het oude pad zit.

Wanneer we onszelf nieuw gedrag aan willen leren, is het vaak lastig vol te houden. Denk ook aan de voornemens die begin van het jaar gemaakt worden (sporten, stoppen met roken, etc.), waar in eerste instantie actief mee aan de slag wordt gegaan, maar wat na verloop van tijd lastiger wordt.

95% VAN ONS GEDRAG WORDT AANGESTUURD DOOR ONS ONDERBEWUSTZIJN

De reden dat we weer terugvallen in oud gedrag en oude patronen is omdat 95% van ons gedrag wordt aangestuurd door het onderbewustzijn. Je zou dit kunnen zien als een automatische piloot. Het doet wat het altijd al deed. Het onderbewustzijn is op een bepaalde manier ingesteld. Hier zitten diepere gedachten en overtuigingen opgeslagen. Je kunt dan wel iets anders willen, maar het onderbewustzijn staat nog steeds op zijn oude stand. Oftewel het onderbewustzijn kent nog steeds de overtuiging die er tot dan toe is geweest.

Stel dat je overtuiging is dat het egoïstisch is om tijd voor jezelf te nemen of dat je eerst alles op orde moet hebben voordat je mag ontspannen. Als deze overtuiging elke keer aan het stuur zit, ga je daar steeds meer in geloven en worden gedachten en gevoelens die daarbij horen versterkt. Er kan dan een patroon ontstaan waardoor je steeds in gedrag terecht komt dat niet helpend is voor jezelf. Het is niet voor niks dat je beter voor jezelf zou willen zorgen en meer tot rust en ontspanning zou willen komen.

Hoe kun je een patroon dan wel doorbreken:

  • Door jezelf bewust te worden van de overtuiging die onder het gedrag zit
  • Door iets anders te gaan geloven, de onderliggende overtuiging aan te pakken
  • Nieuwe gedachtes, gevoelens en gedrag veel te herhalen en dus te ervaren
  • Door met mildheid naar jezelf te kijken

Het mooie is dat je overtuigingen om kunt vormen en dat het dan in je voordeel gaat werken. Door iets anders te gaan geloven, kan een helpende overtuiging ontstaan. Een voorbeeld is “ik zorg goed voor mezelf omdat ik dat waard ben”. Door je voor te stellen hoe dit eruit ziet, hoe dat voelt en wat het je oplevert, kun je deze helpende overtuiging gaan versterken.

Het veranderen van een overtuiging kost tijd, dus realiseer je ook dat de groei met vallen en opstaan zal gaan. Geef echter niet op en wees mild naar jezelf. Het is mogelijk om anders te gaan denken, voelen en doen door met de overtuiging aan de slag te gaan waar jij graag in wilt geloven.

Welk pad wil jij inslaan? Het pad dat je kent of is het tijd voor een nieuw pad met nieuwe helpende overtuigingen?

Wil je hier meer over weten of heb je hier hulp bij nodig, neem dan contact met mij op.

< Lees mijn andere verhalen...