Eigenwaarde: Waarom je meer bent dan je prestaties

Als ik X of Y bereikt heb, dan ben ik een volwaardig persoon…

Dit hoor je iemand niet zo snel zeggen, maar is wel een onbewust mechanisme wat vaak schuil gaat achter mensen met een laag zelfbeeld en weinig eigenwaarde. Ik heb geen baan, ik heb niet genoeg klanten, ik heb geen hoge functie, etc.

Wanneer je het laat afhangen van prestaties en successen is je eigenwaarde gekoppeld aan externe factoren. En dat kan best een deuk vormen in je zelfbeeld. Want zo lang het voor de wind gaat, voel je je misschien prima over jezelf. Maar bij een tegenslag, wordt het zelfbeeld dan snel aangetast.

Stel je voor dat je zonder baan komt te zitten. Of je hebt gesolliciteerd voor een promotie, maar je bent het niet geworden. Of stel je bent ondernemer en je klanten nemen af. Wat zegt dat dat dan over jou als persoon? Als je eigenwaarde afhangt van prestaties en successen kan het zomaar zijn dat je dan het gevoel krijgt weinig waard te zijn.

Wanneer is het goed genoeg als je jezelf moet blijven bewijzen dat je iets waard bent? Dat je prestaties iets zeggen over wie je bent. Je kunt je voorstellen dat dit niet bijdraagt aan een goede mentale gezondheid.

Ik was pas goed genoeg als ik succes behaalde

Ik liet mijn eigenwaarde ook afhangen van externe factoren. Alsof ik alleen dan goed genoeg was en ertoe deed. Nog harder werken, nog meer bereiken, nog betere cijfers halen…. Met als resultaat dat ik mezelf volledig voorbij liep. Inmiddels heb ik een groei doorgemaakt en ben ik trots op wie ik ben. En tuurlijk betrap ik mezelf er ook nog wel eens op dat ik (te veel) bezig ben met externe resultaten en prestaties. Op zo’n moment verleg ik de aandacht weer naar mezelf. Ik besteed extra tijd aan ontspanning, luister naar fijne muziek, reflecteer op mezelf en doe vooral aan zelfzorg.

Ik gun het anderen ook dat ze trots zijn op wie ze zijn in plaats van eigenwaarde te laten afhangen aan datgene wat is behaald. Richt je daarom op interne factoren, zoals eigenschappen, vaardigheden, de inzet die je hebt getoond en de persoonlijke groei die je hebt doorgemaakt. Je kunt dan nog steeds nastreven wat belangrijk voor je is, maar het staat los van het eindresultaat.

Herken jij bij jezelf dat je eigenwaarde gekoppeld is aan prestaties? Of zie je dat jouw kind hiermee worstelt? En kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Neem vrijblijvend contact met mij op om te kijken of mijn coaching passend zou kunnen zijn.

In de coaching die ik aanbied, begeleid ik anderen in het proces naar meer zelfacceptatie en zelfliefde. Door je bewust te worden van je eigen sterke punten en persoonlijke groei en belemmerende overtuigingen los te laten, kun je een sterker gevoel van eigenwaarde ontwikkelen dat minder kwetsbaar is voor externe omstandigheden. Met als resultaat dat je trots bent op wie je bent en dat je altijd terug kunt naar dit gevoel van basisvertrouwen in jezelf.

Welk mooi persoon is er te zien als jij meer naar binnen kijkt?

< Lees mijn andere verhalen...