Goedkeuring krijgen van een medewerker bij de zelfscankassa

Ik stond bij de zelfscan kassa met een kar met boodschappen. Naast fruit, maaltijden, en brood, had ik ook een fles wijn in mijn kar liggen. Die mag je zonder goedkeuring van de kassamedewerker niet meenemen. Dus in mijn scherm popte op dat ik een 18+ artikel gescand had en dat er een medewerker onderweg was. Twee medewerkers achter de balie keken mij aan en ik zag dat ze moeite hadden met het inschatten van mijn leeftijd. De ene medewerker zij tegen de andere; “Wat doen we hiermee?” Waarop haar collega zei; “Jij hebt hem op jouw scanner, dus jij mag het zeggen.” Vervolgens kwam ze dichter bij me staan en zag dat ik toch echt wel ouder dan 18 jaar ben. Ze zei; “Sorry, ik kon het niet goed zien” en ze keurde het goed. Yes, ik mocht door als 18+ en kon de boodschappen met een gerust hart meenemen.

Vroeger stond goedkeuring krijgen bovenaan mijn prioriteitenlijstje, net als bij de mensen die zich nu bij mij aanmelden. En dan gaat het niet alleen over goedkeuring krijgen van een kassamedewerker om een bepaald product mee te krijgen. Nee het gaat om goedkeuring van collega’s, van familie, van een partner, van vrienden en soms zelfs van mensen die ze niet eens goed kennen.

Iemand die goedkeuring en bevestiging buiten zichzelf zoekt, is vaak een kei geworden in aanpassen, kan anderen goed aanvoelen en is voortdurend op zoek om aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Aan de ene kant wordt diegene door veel mensen aardig gevonden, aan de andere kant loopt diegene zichzelf volledig voorbij.

Wanneer je je laat leiden door meningen en bevestigingen van anderen, kan dat je behoorlijk belemmeren om eigen keuzes te maken die bij jouw behoeften en wensen passen. Sterker nog, het kan je enorm veel energie kosten. Nu zul je denken; dan stop je daar toch mee…!

Nou, was het maar zo makkelijk!

Het is een patroon dat al jarenlang ingesleten is en dat alleen kan stoppen als je het bij de kern aan gaat pakken. Het vraagt moed om dit aan te durven kijken en voor jezelf te gaan kiezen.

Wat namelijk nodig is, is de aandacht op jezelf te gaan richten. Dat je stapje voor stapje meer gaat geloven in jezelf.

Welke gedachten heb je over jezelf?
Wat maakt dat je de bevestiging van anderen nodig hebt?

Zo maar een paar vragen die je in dat proces voor jezelf mag gaan beantwoorden en gaat ombuigen naar nieuwe patronen.

Met als resultaat; dat je dan alleen nog de goedkeuring van jezelf nodig hebt.

O ja, en natuurlijk de goedkeuring van medewerker bij de zelfscankassa als je een fles wijn hebt gescand

< Lees mijn andere verhalen...