Hoe perfectionisme ook thuis mijn leven beïnvloedde

We waren klaar met ontbijten en ik wil onze borden in de vaatwasser zetten. Dan zie ik dat de vaatwasser verkeerd ingeruimd is; glazen onderin, yoghurtbakjes te dicht bij elkaar (waarvan ik zeker weet dat die er weer vies uit gaan komen) en die ene bidon die niet in de vaatwasser mag, staat er toch in. Ik reageer chagrijnig naar mijn man en dochter en zeg dat dit niet de bedoeling is en dat ik dit al vaker al heb gezegd. Vervolgens maak ik me klaar om achter mijn bureau te gaan werken en stuit ik op de kleurpotloden van mijn dochter die overal over mijn bureau verspreid liggen en tekeningen die ze nog niet heeft opgeruimd. De irritatie loopt bij me op en ik roep naar haar dat ze eerst even die spullen op moet komen ruimen voordat ze naar school gaat. Hoe kan ik nou werken in deze rommel, laat staan dat ik mensen kan ontvangen…

Bovenstaand illustreert dat perfectionisme ook thuis de kop op kan steken en invloed heeft op veel verschillende facetten in het leven. Perfectionisme rijkt verder dan een werkdag of schooldag en kan dus ook tot uiting komen in relaties met vrienden of gezinsleden, het huishouden, in de vrije tijd en in gezondheid. In bovenstaand voorbeeld reageer ik vanuit het patroon van perfectionisme. De vaatwasser moet op mijn manier en het huis moet opgeruimd zijn (want stel dat iemand daar iets van vindt). Als een ander daar geen prioriteit aan geeft deze ochtend, krijgt diegene de volle laag van me. Niet gezellig en mezelf helpt het al helemaal niet.

Voorheen had ik dat bijna dagelijks. Tegenwoordig komt het zo af en toe nog voor. Ik herken het veel sneller en heb nu ook de tools om het om te buigen. Op dat moment stel ik mezelf de vraag hoe ik me wil voelen en neem ik actief stappen om mijn energie te veranderen. Het is zo fijn dat ik nu eerder kan signaleren wanneer ik vanuit mijn oude belemmerende patroon reageer en dat ik nu de tools heb om dit om te buigen. Bewustwording en zelfzorg zijn daarin essentiële onderdelen. Wanneer de drijfveer komt vanuit ‘het moet op de juiste manier’ of ‘wat zullen anderen er wel niet van vinden’, weet ik dat perfectionisme aan het stuur zit. Wat dan helpt is om te kijken wat voor mij belangrijk is (onderliggende waarden) en waar ik behoefte aan heb.

Toen ik me die ochtend bewust werd van mijn perfectionistische gedrag, kon ik anders gaan reageren. Ik besloot dat ik me vandaag zo niet wilde voelen en haalde een paar keer diep adem, waardoor ik ruimte voelde om te begrijpen wat voor mij belangrijk was en waarom ik zo geïrriteerd reageerde. Ik kon daarna op een rustige manier aangeven dat een opgeruimd bureau voor mij belangrijk is om geconcentreerd te kunnen werken. Samen ruimden we het even op en zag ik ook opeens wat voor mooi knutselwerk ze had gemaakt. We gaven het meteen een mooi plekje. Vervolgens haalde ik de bidon uit de vaatwasser en zette ik hem aan. Ik zei dat ik het super fijn vind dat ze de vaatwasser hebben ingeruimd, maar dat ik het zonde zou vinden als die bidon kapot gaat. Hierdoor kreeg ik een begripvolle reactie terug en bleek dat ze helemaal niet besefte dat die er niet in mocht. Wanneer mijn dochter op school zat, zorgde ik eerst goed voor mezelf. Ik maakte een wandeling en luisterde naar een interessante podcast. Daarna begon ik met energie, inspiratie en een ander gevoel aan mijn eigen werk.

Herken je jezelf in mijn verhaal en wil je ook leren hoe je beter kunt omgaan met perfectionisme? Neem dan contact met me op voor meer informatie over hoe ik je kan helpen.

< Lees mijn andere verhalen...