“Mama, jij bent altijd zo lief voor anderen”

Deze opmerking maakte mijn dochter een tijd geleden en zal ik nooit vergeten!

Lief zijn voor anderen is mooi, maar ik realiseerde me ook dat dit niet specifiek een karaktereigenschap is van mij, maar dat het vanuit iets veel groters komt waar ik lange tijd niet bewust van was, namelijk;

BEVESTIGINGSDRANG

Heel lang wilde ik graag bevestigd worden dat ik goed genoeg ben, omdat ik mijn eigenwaarde diep begraven had en ik mezelf niet de waardering kon geven. Vanaf mijn kindertijd heb ik een patroon aangemeten om braaf te zijn, anderen niet tot last te zijn en vooral op zoek te zijn naar bevestiging en erkenning.

Dit streven heeft echter een enorme keerzijde;

  • Je gaat pleasen
  • Je hebt de drang om voor anderen te zorgen
  • Je cijfert jezelf weg en geeft (te) veel van jezelf
  • Je vindt het moeilijk om feedback te geven, kritiek te ontvangen en grenzen aan te geven.

In verschillende relaties kreeg ik te horen “Je mag jezelf wel meer laten zien” of “we kennen je eigenlijk niet zo goed”. Geen wonder als je niet volledig jezelf kunt zijn en je vastzit in een bepaald patroon dat sterk ingesleten is. Wat verder opviel is dat mensen het ook heel normaal gaan vinden dat je voor ze klaarstaat en dat ze dit zelfs in hun voordeel kunnen gebruiken. De relaties die je met anderen hebt kunnen dan ongelijkwaardig aan gaan voelen.

Inmiddels heb ik mijn eigenwaarde en vertrouwen weer terug gevonden en dat heeft me al veel moois opgeleverd:
- Ik doe nu veel meer wat voor mij belangrijk is en bij past
- Ik heb diepere en openere gesprekken met mijn partner
- Ik ben duidelijker naar mijn dochter
- Ik volg mijn eigen pad en vergelijk mezelf minder met anderen
- Ik zeg NEE tegen samenwerkingen die niet bij mij passen
- Ik heb meer energie en zit beter in mijn vel

Ik gun iedereen de vrijheid om authentiek in het leven te staan, zonder belemmerd te worden door bevestigingsdrang. Wist je dat de drang naar bevestiging alles te maken heeft met perfectionisme? Gelukkig is het mogelijk om dit belemmerende patroon af te leren.

Meer weten of eens kennis maken? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek.

< Lees mijn andere verhalen...