Ontdek wat de impact van perfectionisme kan zijn op verschillende gebieden

Perfectionisme kan op verschillende gebieden een impact hebben, bijvoorbeeld op het gebied van relaties, productiviteit en gezondheid. In onderstaande blog zal verder uitgelegd worden wat de uitwerking van perfectionisme kan zijn.

Ongelijkwaardigheid in relaties

Mensen met perfectionistisch gedrag zijn veelal op zoek naar bevestiging. Ze vragen door de ander gezien, erkend en gewaardeerd te worden om zich daarmee oké over zichzelf te voelen. In een relatie kan men zichzelf wegcijferen om aan de verwachtingen en wensen van een ander te voldoen. Vanuit de behoefte om bevestigd te worden dat ze oké zijn. Je kunt je voorstellen dat dit kan leiden tot ongelijkwaardigheid in de relatie en dat het de persoon met perfectionisme ervan weerhoudt om authentiek te zijn. De aandacht is extern gericht en minder op wat men zelf wil en belangrijk vindt.

Improductiviteit

Perfectionistisch gedrag zorgt voor een afname in productiviteit. Aangezien iemand met perfectionisme erg gericht kan zijn op details, tot aan de perfectie doorgaat en uitstelgedrag kan vertonen, is er sprake van inefficiënte. Men heeft meer tijd nodig om tot een bepaald resultaat te komen. Er worden juist ook meer fouten gemaakt doordat iemand vanuit een verkrampt gevoel zijn werk aan het doen is.

Mentale en lichamelijke klachten

Misschien nog wel de belangrijkste uit dit rijtje is de impact die het gedrag op de gezondheid heeft. Het belemmerende patroon zorgt voor veel stress, onrust en het gevoel steeds aan te staan. Er kunnen veel klachten ontstaan die geen medische oorzaak hebben, maar vanuit spanning ontstaan. Denk aan hoofdpijn, buikpijn, rugklachten, huidproblemen, etc. Bij ieder mens zal dit zich op een andere manieren uiten. Een ding is zeker, dat wanneer de signalen van het lichaam langdurig worden genegeerd, dat het uiteindelijk kan leiden tot een burn-out.

Gelukkig is perfectionistisch gedrag aangeleerd en is het mogelijk om anders met zaken om te gaan. Het is mogelijk om een nieuw patroon aan te leren die veel meer gericht is op een goede gezondheid, productief werken en prettige en evenwichtige relaties. Wil je hier meer over weten? Lees dan eens mijn andere blogs of stel jouw vraag via het contactformulier.

< Lees mijn andere verhalen...