Waar zit het geheim van genieten als je zo veel moet van jezelf?

Mijn dochter komt naar me toe met het spelletje in haar hand en vraagt me wanneer ik het met haar kom spelen. Ik had haar een half uur geleden beloofd om een spelletje te doen, maar er zijn zo veel dingen die er nog even tussen komen dat ik er tot nu toe nog niet aan toe ben gekomen. “Sorry meis”, zeg ik tegen haar. “Ik heb het inderdaad beloofd, maar ik moet echt nog even een mailtje versturen en de was moet ook nog even opgehangen worden. Daarna kom ik echt”. Ze legt het spelletje alvast klaar en roept 5 minuten later; “Mama, ben je al klaar?”. 𝙄𝙠 𝙬𝙚𝙚𝙩 𝙝𝙚𝙩 𝙚𝙫𝙚𝙣 𝙣𝙞𝙚𝙩 𝙢𝙚𝙚𝙧… 𝙄𝙠 𝙢𝙤𝙚𝙩 𝙣𝙤𝙜 𝙯𝙤 𝙫𝙚𝙚𝙡 𝙚𝙣 𝙬𝙞𝙡 𝙚𝙧 𝙤𝙤𝙠 𝙫𝙤𝙤𝙧 𝙝𝙖𝙖𝙧 𝙯𝙞𝙟𝙣.

Een afspraak maken en die dan niet na (kunnen) komen, zie ik ook vaak bij de mensen die ik begeleid. En dan voornamelijk afspraken die ze met zichzelf maken. Zo hoor ik van veel klanten dat ze echt beter voor zichzelf willen zorgen, door bijvoorbeeld meer tijd voor zichzelf in te plannen, een boek te gaan lezen wanneer ze ’s avonds op de bank zitten of met een vriend(in) af te spreken. Alleen vervolgens komt het er niet van… 😕

𝙅𝙚 𝙗𝙚𝙨𝙚𝙛𝙩 𝙥𝙧𝙞𝙢𝙖 𝙙𝙖𝙩 𝙝𝙚𝙩 𝙣𝙤𝙙𝙞𝙜 𝙞𝙨 𝙤𝙢 𝙝𝙚𝙩 𝙖𝙣𝙙𝙚𝙧𝙨 𝙩𝙚 𝙜𝙖𝙖𝙣 𝙙𝙤𝙚𝙣. Dat je jezelf voorbij blijft lopen en er zo moe van wordt. Maar wat er wordt vergeten, is dat er eerst vertraging nodig is voordat je iets anders kunt gaan doen. Het inplannen van nog meer moetjes voor jezelf, zoals het inplannen van eigen tijd, werkt bijna altijd averechts. Omdat het dan helemaal niet voelt als een moment waar je van kunt genieten.

Het is belangrijk om te bedenken dat zolang je in die sneltreinvaart blijft zitten, er niks gaat veranderen. Dus wat er is nodig is, is om het treintje langzamer te laten rijden. En vanuit daar te kijken wat je eigenlijk aan het doen bent. 🚂

Dat begint klein, door eens 5 minuten te gaan zitten en van een kopje thee te genieten. Of bij mooi weer eens een wandeling te maken van 15 minuten. Niet omdat je het moet, maar omdat je er op dat moment zin in hebt.

Dus ja, je hebt het jezelf beloofd om beter voor jezelf te gaan zorgen, maar je zit nog steeds in die hogesnelheidstrein en hebt alleen maar het gevoel dat je nog meer moet van jezelf. Dus begin met een kleine vertraging, laat die trein wat langzamer rijden. Doe iets waar jij blij van wordt en breidt dit uit naar meer momentjes voor jezelf die voor jou belangrijk zijn. 😊

Ik ben door mijn dochter wakker geschud. Want ik besef me dat ik tijd met haar veel belangrijker vind dan het versturen van het mailtje en de was. Ik ga dus eerst een spelletje met haar doen en doe de rest later. Dat kan echt wel wachten tot zij op bed ligt.

< Lees mijn andere verhalen...