Tip #1: Omgaan met tegenslagen

Wat kun jij als ouder doen om de weerbaarheid van jouw kind te vergroten?

In het leven gunnen we onze kinderen het beste en zouden we hen het liefste elke dag gelukkig zien. Maar ook tegenslagen horen bij het leven. Welke bijdrage kun je als ouder leveren om je kind te leren met tegenslagen om te gaan?

Hieronder een paar praktische tips;

♥ Laat gevoelens die bij tegenslag horen er zijn.
Wanneer er iets vervelends gebeurt, je kind teleurgesteld raakt of verdrietig wordt, hoeven we dat niet weg te poetsen. Laat je kind maar even balen. Het hoort bij het leven, dus benader het ook als iets wat normaal is.

♥ Toon begrip en wees beschikbaar
Voor kinderen is het belangrijk om terug te kunnen vallen op een steunfiguur. Wanneer je er bent en luistert naar het verhaal, voelt het kind zich gezien en gehoord.

♥ Benoem de gevoelens die je ziet
Door te benoemen welke emotie het kind doorleeft, leert het over zijn gevoelsleven. Ik zie dat je verdrietig, boos, bang bent. Het maakt het voor het kind ook makkelijker om eigen gevoelens te gaan herkennen en benoemen.

♥ Laat als ouder zelf je kwetsbaarheid zien
Ook als ouder heb je te maken met tegenslagen of maak je fouten. Durf dat toe te geven en laat zien dat je daarvan leert. Kinderen hoeven niet ‘belast’ te worden met volwassen zaken, maar voelen wel aan wanneer er iets speelt. Door hier zelf open over te zijn en te vertellen over gebeurtenissen (in kleine stukjes) zien ze ook hoe je ermee om kunt gaan.

Omstandigheden en tegenslagen kunnen we niet veranderen, wel hoe we ermee omgaan!

#opvoedtips #omgaanmettegenslagen #weerbaarheid

< Andere tips en bestanden...